lördag 3 oktober 2015

Ode till en höna

... eller: vems middag?

Igårkväll fick vi syn på nå't underligt (på håll såg det underligt ut)


Närmare inspektion visade att det kanske inte var så underligt, iallafall:


Eftersom vi inte kunde hitta henne på något av de vanliga ställena, antar vi att detta är vad som blev kvar när någon försåg sig med middag...

Jag trodde att hon figurerat här på bloggen flera gånger förut, men mindes uppenbart fel.

För flera år sedan bestämde hon (efter att ha blvit halvt ihjälhackad av några nykomlingar) att hon skulle minsann INTE bo ihop med de vanliga. Den vintern logerade hon under hörnet av stallet, och vägrade komma ut förrän våren.
Sedan dess har hon hållit både får och katter i herrans tukt och förmaning.

Men, tydligen fastnade hon inte på bloggen - den äldsta bilden är denna (från detta inlägg, alltså nästan jämnt 3 år sedan):


Den andra bloggbilden jag hittar är egentligen två, och från i somras:


Undrar vem som fick henne till middag - och hoppas att hon protesterade.4 kommentarer:

Tore i Bergdala sa...

Hon ser verkligen ut att ha kämpat väl, här har en gått åt fullkomligt spårlöst. Inte så konstigt att det blir en måttlig förlust om de är rymningsbenägna. Förutom räv så finns rovfågel i alla storlekar och olika utföranden. I vintras t o m en blå kärrhök.
Många tuppar varnar bra men nu börjar det bli dax att reducera beståndet. Även det en del av det naturliga urvalet i m o. Född till tupp och varken vackrast, genetiskt värdefull eller annat äss under vingen garanterar ett långt liv.
Någon som behöver nytt blod i hönsgården?

Tore i Bergdala sa...

Såja, i skymningen igår levde hönsen mer rövare än vanligt vid sänggåendet. Pinnsittandet kanske det heter. Det borde ha hörts ända bort till Lilla Lövås!
När jag stack näsan runt knuten lyfte en ganska stor rovfågel och seglade iväg genom grenverken. Kvar på marken låg vår enda vita höna som just börjat värpa. Död!Inte första och antagligen inte sista gången vi får sånt besök. De verkar fler i år än tidigare.

Kerstin på Spinnhuset sa...

Och imorse hördes ett våldsamt skällande här utanför: en jakthund som sparang fram och tillbaka längs fårhagen och vrålskällde.Fåren uppskattade det INTE, kan jag säga - och vad som skulle ha hänt om de (numera instängda) andra hönsen varit ute kan man ju undra...
(jag menar - om en jakthund inte kan se skillnad på älg och får, varför skulle jag tro att den kan se skillnad på älg och höns?)

Tore i Bergdala sa...

Har hänt här också....... att hundar härjat med hönsen. Jakthundarna har hittills varit bildbara, förstått att de gjort fel och lagt av. Bara arbetslösa soffvärmare har visat sig okontaktbara och vägrat iaktta rättelse.
Men den statistiken kan snart ändras!