lördag 12 oktober 2019

Vernissage ...

... samma dag som Sara Danius har dött. Synd på en modig och tuff kvinna med en egen stil - men inget att göra åt.

Men det var inte det som skulle vara temat idag! Eftersom vi inte har öppet i Glastekniska Museet längre - utom förstås nästa helg när det är "Glasriket Glöder" och helgen efteråt när det är Bergdala Marknad - så kunde jag vara tidigt på plats idag. Det var en del annat som skulle göras också men det blir ändå en förhållandevis tidig blogg. Just nu är det en hel timma kvar innan galleriet stänger! Skynda på - slashasar!

Fram till den 27 oktober, fast bara på helgerna som vanligt, är det faktiskt tre stycken som huserar på galleriet. På bottenvåningen visar Ingela Johansson stilleben. Fast de ser inte helt och hållet ut som vanliga stilleben - ni vet de där med en vas med blommor, en död kanin och två slaktarknivar. Här har vi till exempel en med två levande fåglar. Man undrar om det är okej med levande fåglar i ett stilleben? Dessutom är här en "kluckaflaska" och ett glas med pressad fot nere till vänster. Tror jag i alla fall. Den ser pressad ut.
Vaddå? Skulle jag vara litet nördig på glas? Bara för att jag är inventarieförd på Glastekniska Museet? Inte då!
I det lilla rummet bakom kaminen håller Emma Krantz hus. Dubbelexponerade eller -kopierade foton. De var litet trixiga att få bra bilder på eftersom jag hade litet småbråttom och ljuset är som det är, men här är ett smakprov. De här är maffiga att titta på för en gammal amatörfotograf. De framkallar(!) gamla mörkrumsminnen...
Och så går man en trappa upp och där är det små tittskåp! "Tänk dig att ha en man i byrån, i en liten ask bland andra grejer..." Om ni har glömt den låten så finns den här och här har ni själva byrån.

Som ni ser så rymmer den här byrån inte bara en man utan även en tiger. Tigern ingår väl i gruppen "andra grejer" kan tänka. Vem som har gjort den här? Petter Kreuger, förstås. Dessutom finns det bokhyllor med hästar och diverse annat kul...



Som alltid är det värt besväret att ta sig till Bergdala. Ni inser att de här tre, Petter överst, Emma i mitten och Ingela nederst så är de i omvänd ordning mot hur jag presenterat dem, bjuder på tillräckligt olika saker för att alla skall bli nöjda.
 
Nu är klockan så mycket så nu blir ni tvungna att vänta till nästa helg med att komma och titta. Så då skall ni åka litet tidigare. Först Glasbruket. Sedan Glasshoppen. Det gör inget om ni har gjort av med alla era pengar på shopping, för Glastekniska Museet tar inget inträde. Vi behöver och tar med glädje emot frivilliga donationer, men man måste inte betala. Och sedan går ni på galleriet. Och sedan - om ni händelsevis har pengar kvar - åker ni till Strömbergshyttan och käkar.

Inga kommentarer: