lördag 13 december 2014

Hurra för Lessebo!

Smålandsposten publicerade idag denna karta:


Tyvärr har de valt att inte publicera artikeln på nätet, men redan av kartan framgår det ju att vi kan vara stolta över vår kommun!

3 kommentarer:

Tore G. Johansson sa...

Hej igen!
Ja då kan vi ta lite Bergdala-historia. Runt 1950 byggdes flera hus i Bergdala, "Skomakarens" (nuv. Nicklassons)"Martins" (det likadana grå huset andra sidan korsningen) "Gula Villan" (hyreshuset) och det mesta av glasbrukets sliperi. 1954 tror jag Granbacken" bebyggdes (Eva och Lasses)av Egon Bengtsson.
61 eller 62 byggde Stig Strömgren och Sven Bard de två gula tegelhusen åt sig. Jag TROR det var i den vevan Bergdala fick avloppsnät. Kanske ännu tidigare. Glasbruket hade 3 brunnar och försåg sina fastigheter med vatten, andra hade egen brunn. Men avloppet blev kommunalt och ett vattenledningsnät lades samtidigt. Det gick åt kopiösa mängder vatten till hytta och sliperi men det allra mesta gick ut som dagvatten och går genom skogen ner till reningsverket. Om det går IGENOM detsamma vet jag inte.
På 70-90-talen arbetade 22-23 man i hyttan, ytterligare 12-15 heltidsanställda på den kalla sidan. Sen kom en del "gästarbetare" kvällar och helger. ALLA hade tillgång till duschar och toaletter.

Ungefär 15 personer mer än nu bodde i byn. En familj hade 7 barn.
Härbärget fick jag igång -78 och 80-81 fanns där 28 bäddar. Sen kunde vi skramla ihop ett 10-tal bäddar till ibland när det behövdes, bl a i "Johns hus".
Turismen var betydadande och "alla" skulle låna toaletten. Sommartid var hela planen full med bilar och husvagnar. Många kom med buss, en gång hade vi 13 bussar samtidigt. De flesta slog nog en liten drill.
Långa tider hade vi 3 hyttsillar i veckan, ofta hundratals personer åt gången. Alla lär nog ha nyttjat "muggarna" på Bergdala då just dessa hyttsillar tarvar mycke att simma i. Sen skulle det diskas efter alla framåt gryningen.

Var och en får väl fundera över om reningsverket skulle belastas mer eller mindre än i fornstora dar, av 50 asylsökande som bor här några månader i taget.

Givetvis har kraven stigit på 60 år men vi pytsar inte ut samma grejer i våra avlopp heller.
Osökt kommer jag nu att tänka på; Kan ett avloppsverk bli uppslitet? I så fall borde vi kanske få ett nytt oavsett.... hur många vi är.

Tore i Bergdala.

Sophie sa...

Det får en verkligen att känna sig stolt! :)

Kerstin på Spinnhuset sa...

Tore, jag svarade dig här - tack för b-dalahistoria!