lördag 14 mars 2015

Tänt var det här!!!

Vid glasbruket - "Bruket som vägrar dö" - har ugnarna tänts igen!
Just idag - lördagen den 14 -  har degeln kommit upp i temperatur så att försmältningen och glaseringen kan börja vi var förstås på plats vid åttatiden för denna stora begivenhet!

Bergdala har återtagit sin naturliga plats på Kul-Turen igen - för i sommar kan man återigen komma till oss och se glasblåsning i den enda kvarvarande hyttan med trägolv! Välkomna tillbaka igen alla glasturister!


För er som inte vet så är det en stor operation, eller åtminstone tidskrävande, att tända en glasugn med en ny degel.

Först skall ugnen och degeln värmas upp långsamt. Sedan lägger man i glasskärv som får smälta så att man har en bottenskyla i degeln.

Så glaserar man degelns kant genom att ta upp smält glas från botten i degeln och hälla det på kanten så att man får en slät yta och så att inte bitar av degeln skall förorena glaset. Det sker senare idag. Sedan får alltihopa stå ett dygn till innan man faktiskt börjar blåsa.

 Den som skall lägga in skärven behöver ha skyddskläder på sig - för det är ganska varmt i en glassmältugn!


På måndag börjar produktionen igen!
Det är det här varumärket ni skall hålla utkik efter om ni vill ha äkta Bergdalaglas!


Bergdala är igång igen och nu finns det, utom glashyttorna, återigen fyra fungerande glasbruk i Glasriktet: Målerås, Skruf, Kosta och BERGDALA!!
Hurra och Heja Roger!!
Det är Roger Johansson som annars driver ett eget sliperi som har tagit initiativet och från och med nu driver verksamheten.

1 kommentar:

Sophie Vallulv sa...

Vilket fantastiskt initiativ!