torsdag 19 november 2015

Alla lika, alla olika

"Vi" kan betyda så många olika saker, beroende på sammanhang. Det kan betyda allt från "vi som befinner oss i denhär lokalen" till "vi människor på jorden".

"Vi" kan också vara ett sätt att konstruera grupperingar - "vi som bor i Bergdala", till exempel. Grupperingar utgående från, till exempel, geografiska kriterier kan vara vanskliga, minst sagt: "vi som bor i Bergdala" består förmodligen av många grupper som inte har någonting annat gemensamt. Till exempel finns unga, gamla, halvgamla, vissa gillar Elvis, andra inte, vissa är bergdalabor från barnsben, andra är inflyttade. "Vi inflyttade" kommer dessutom från många olika håll, både i Sverige och från övriga världen...
Det är inte alltid som "vi" håller med om vilken gruppering "vi" bör räknas till.

Igår var det "information" (till skillnad från "dialog"; dialogen var i förrgår...) - information från företaget Individia, som driver (om jag förstått saken rätt) ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn (googla gärna), och har så gjort i några veckor nu.
Även Individia hade problem att hålla ordning på vissa saker - kanske inte just grupperingar, men argument, i alla fall. Först sades att de inte skulle ha kunnat informera innan boendet togs i bruk "eftersom det gick så fort", sedan att det "kunde vara risk för bränder om man visste vad som komma skulle".
Ett av företagets honnörsord var "integration", men detta motsades i viss mån av att vi försäkrades att barnen inte skulle stanna särskilt länge, ibland bara nå'n vecka. Samt att de undervisas inom anläggningen, så de är inte ute så mycket. Detta kallades "dragspelsboende". (Måste ju främja integrationen att en inte får stanna så länge på varje boplats och inte uppmanas att fraternisera med lokalbefolkningen?)

Givetvis kom frågan om närhet till levande industri samt markföroreningarna upp. Märkligt nog besvarades den med att "vi" (i detta fall Individia) inte läser Smålandsposten... som om inga andra hundraåriga processindustrier har förorenat sitt närområde? Eller: som om det inte kan finnas industrier utanför... ja, utanför vaddå? Storstäder? Inte borde de finnas mitt i skogen, i alla fall: "vi såg på kartan att dethär är ett lugnt och avskilt område".

Något som oroade mig (inflyttad från storstaden, om än för 18 år sedan) är att jag tydligen bör hålla mig inne under älgjaktstiden, eftersom det under den inte är "lämpligt" att befinna sig på vägen. Hur ska jag då kunna ta mig till affären? Och varför har ingen talat om det för mig tidigare?

Något som gladde mig var att barnen/ungdomarna ska förses med reflexvästar- reflexer är ju annars något ganska sällsynt här i skogen, märkligt nog. En kan hoppas att reflexvästanvändningen kommer att "smitta av sig" även på de bofasta! (fast, för att vara ärlig så har reflexanvändningen på hundägarna ökat stort under de senaste året. Tips: det finns reflexer som kan sättas på hundarna också.)

1 kommentar:

Tore i Bergdala sa...

Tack och extra poäng för din betraktelse av ordet "Vi". Upphöjt till superlativ manar det till en ordentlig dos självkritik och frågan, "vilka vi".