torsdag 25 augusti 2022

Här är det!

 Vi har väl inte varit jättenyfikna på var den nya vindkraftparken skall ligga, men litet. Vaddå vindkraftpark undrar ni? Jo ni minns byggandet av en kringfart runt Bergdala Centrum, en ringled för att undvika trafikstockningar i centrum, sådär som de har i London till exempel? Jaså, nähä, då får jag väl påminna er, då.

Sedan visade det sig ju att det nog i första hand gällde att köra upp vindkraftverk till Uppvidinge. Det är litet orättvist att Uppvidinge skall ha så många bra vindlägen när Lessebo i stort sett inte har några - men det är så det är... Jo alltså, Vindkraftverk var det vi pratade om. En liten
påminnelse igen.

I den här senaste bloggposten står det att vi trodde de skulle upp till Marhult, men si det skall de inte alls det. De skall till Furuby vindkraftpark, alldeles norr om Björneke. Infarten ligger mittemot avfarten mot Heda. Bara kanske nå'n knapp mil norr om Bergdala.

Vad det handlar om är tydligen tio stycken Siemens-verk, navhöjd 135 m och med 85-meters vingar. Det ger en svept area på vardera verket av 22700 kvadratmeter. Om jag räknar rätt skulle det, angiven effekt på varje verk är 6.2 MW, ge en medelvind på ungefär 7.5 m/s räknat på 135 meters höjd. Sådant kan vi inte matcha i Lessebo, tyvärr.

Nåja, vi hittade infarten och bevisar det med ett par bilder, men man vill inte ströva runt därinne även om det verkade folktomt. Hur det är så kan de få för sig att man är där i ondskefullt syfte...

Inga kommentarer: