fredag 10 juli 2015

När man inte läser tidingen...

eller, iallafall inte läser alla lokaltidningar, så kan man missa intressanta artiklar.

Till exempel skrev Växjöbladet-Kronobergaren om Bergdalahyttan för ett par veckor se'n.

Hurra för Bergdala!

(Dessutom skriver V-K om Glas i Hovmantorps ambitioner med Gamla sliperiet just idag, men ännu är inte hemsidan uppdaterad. Länk kommer senare, även om man bara får ett "smakprov" på artiklarna. Om Gamla sliperiet och vad som händer där kan man läsa på den nya bloggen "Bergdala glastekniska museum".)

En återanvänd bild:


(föreställer "gubbarna" i färd med att välta den gamla glaspressen för att komma åt att göra rent underreded)

3 kommentarer:

Tore i Bergdala sa...

Jag skulle nog inte skura för mycke på pressen. För att fungera behöver den DRYPA av vax.
Jag la i och Ragnar Hansson (salig i åminnelse) pressade en varm sommardag för 40 år sen. Ett bra sätt att få tiden att gå är att "fiska på" allt man förmå, det var vi överens om. Det gick fortare och fortare.
För att torka svetten mellan varannan ljuspipa nyttjade Ragnar en rejäl "snorfana", men tid att stoppa den i fickan fanns inte. Han kastade den bland formar och vax på pressen och tryckte. Efter en stund var han rejält insmord i ansiktet och skulle kunna uppträda som neg...... färgad på vilken cirkus som helst. Turisterna surrade runt oss som alltid på den tiden.
Rätt som det var gjorde han tecken att stanna. Satte sej vid väggen och skrattade gott.
-Hörde du va kangena sa som gick ut nyss? Det hade jag ju inte gjort så -Nej.
- Jo den ena sa te den andra....... att där skulle di stå som slatt ihäl sin mor å far. Så skrattade vi men kom snart igång igen. Conradsson kunde ju komma å....... Det kunde han alltid.

Kerstin på Spinnhuset sa...

Vi tror dej! Men... först måste den vara rörlig överhuvudtaget. 40 års gammal sk-t i det (som du nyss sa) varma vaxet har fått den att liksom becka fast.
Vax eller olja? Vi ska ju inte i första omgången använda den till glas-pressning (även om vi funderar på vad man kan använda för att faktiskt pressa nå't, så man ser hur det går till)

Tore i Bergdala sa...

Klart grejerna måste röra på sig!
Jag tror noga att det ska finnas formar, ring och malle till en tillgänglig ljuspipa. Även om man inte kan GÖRA något så går det i alla fall att VISA.
Även halvautomaten ska finnas tänger, gafflar och formar till, bara man vet vad man letar efter.