tisdag 29 augusti 2017

"Framtiden" på gång


Den siste september försvinner telefonstationen i Bergdala.

Sålunda har det inkommit diverse "erbjudanden" från diverse telefonbolag. Alla påpekar att vi numera har "valfrihet", och att något av deras erbjudanden kanske skulle kunna vara bra.

Jag tror att det bästa erbjudandet, utskickat av Telia (hos vilket bolag vi hittills haft "fast" telefonabonnemang). Erbjudandet var personligt adresserat (och alltså borde det kunna gå att betrakta som seriöst menat, eftersom de faktiskt har valt att skicka det till mig, i egenskap av gammal trogen kund).
I erbjudandet ingick "du kan ansluta dig till ett fibernät".

Hurra! tänkte jag, ringde genast för att beställa. Jag passade på att fråga när det kunde kopplas in – och efter mycket om och men (kartor, någon?) koms dets fram till att jag NOG inte kunde få det... (vilket, om sanningen ska fram, inte förvånade mig särskilt mycket).

Till slut visade det sig att vi, i valfrihetens namn, kunde välja på vad som tidigare hette "fastmobil" (burk utanpå huset) - ja, eller röksignaler, då. Nuförtiden heter det "framtidens nät" (som visar sig komma i många olika former, däribland fiber – utom att just hos oss består det i burk-på-huset).

Idag har vi fått burken på huset.


Det visar sig att vi kan ringa ut, och "surfa". (Inom citattecken, eftersom det tog nån timme innan vi kunde ha riktig nätkontakt, alltså trafik både in *och ut*.) (Eftersom det numera gäller att "spara på surfen" använder jag just nu den gamla beprövade ADSL-linan, som finns kvar på vår andra fasta telefon, den som kommer att försvinna 30/9.)

Ingen kan ringa *till* oss, dock. "Det [gamla numret] kommer att kopplas in om några dagar".

Dessutom är instruktionsbroschyren full av varningar om allt som kan störa "ljudkvaliteten".
Varför, frågar jag, måste jag vara beredd på sämre kvalitet i vad som kallas "framtidens nät"?
Svaret blev: "du vet, det finns en acceptans för störningar från konsumenterna".

Alltså: jag har ett "fritt val" att gå från en utomordentligt väl fungerande kommunikationsmetod till en sämre fungerande (eller röksignaler). Att jag väljer den sämre fungerande (obs: enligt deras egna ord!) kommer att registreras som att jag "har en acceptans för störningar"?!?

Inga kommentarer: